Eerste week in Keulen

      Reacties uitgeschakeld voor Eerste week in Keulen

Afgelopen maandag kon Jacobien starten met de behandeling in Keulen bij kliniek Medicolonia. Deze behandeling gaat enkele weken duren, dagelijks ongeveer 2-3 uur. Jacobien en Beert verblijven zo lang in een appartement dicht bij de kliniek. Het verblijf in Keulen was een ware cultuurshock voor Beert en Jacobien. Van het landelijke Oldebroek met uitzicht op de mooie weilanden, naar een drukke stad vol lawaai, viel niet mee.

Het werd Jacobien allemaal even te veel. Deze week viel haar zwaar, ze was heel verdrietig. Alle spanning en teleurstelling rondom deze nare ziekte, telkens weer haar lieve kinderen achter moeten laten, het vergt veel van haar. Daarnaast had zij ook last van bijwerkingen van het medicijn Tamoxifen (hormoonkuur).

Ook voor Beert is het erg zwaar, ‘was er maar èèn dag zonder kanker en pijn, wat kan ik daar naar verlangen’ zei hij. En dat is zo begrijpelijk. Jacobien vertelde hoe hij haar steeds in alles steunt en helpt en hoe zij dat waardeert.

De behandeling verloopt tot nu goed. Elke dag krijgt Jacobien een lokale hyperthermie behandeling. Daarvoor ligt zij ongeveer 50 minuten op een behandeltafel. De plek waar de tumoren zitten wordt lokaal verwarmd binnen een elektro magnetisch veld. Daardoor treedt verzuring op in het tumorweefsel, kankercellen kunnen daar niet goed tegen, dus zij sterven.

Afgelopen dinsdag was er goed nieuws. Jacobiens hb was gestegen van 5.8 naar 8.1.! Daardoor was het hb hoog genoeg om bloed af te nemen voor het kweken van dendritische cellen. Het bloed prikken verliep voorspoedig. Volgende week wordt er gestart met de injecties met vaccins van dendritische cellen, die moeten het immuunsysteem activeren om de kanker te bestrijden.

Dan zal ook de total-body-hyperthermie plaatsvinden, om kunstmatig koorts op te wekken. Ook dit zorgt dat de kankercellen sterven. De hele behandeling is volkomen onschadelijk, als reactie kan Jacobien zich wel wat grieperig gaan voelen.

Vrijdagmorgen gaan Sem en Yara met de ouders van Jacobien naar Keulen om even heerlijk als gezin samen te zijn. Zaterdag gaan ze even terug naar huis, lekker genieten van de kinderen en tot rust komen op hun eigen vertrouwde plekje. Volgende week wordt de behandeling vervolgd.